Wow juli 2018 wat was je mooi. En dan bedoel ik niet alleen het weer. Nu ik terugkijk op juli besef ik pas hoeveel ik heb gedaan. Eigenlijk ben ik best een beetje trots op mezelf.

Deze maand de basis gelegd voor een nieuwe serie paper-arts waarbij ik van voor- tot achter het gehele concept heb uitgedacht. Daarbij meer dan voorheen veel werk aan de voorkant gedaan: het bepalen van de kleur, het maken van passende accessoires en het uitdenken van de symboliek die ik in het portret wil verwerken. Als voorstudie voor het eerste portret heb ik foto’s gemaakt van model Julia. Super fijn om met een ervaren model te werken die bovendien nog eens haar eigen visagie kan doen. Na enkele foto’s hadden we eigenlijk al het beeld gevangen dat ik voor ogen had. Wow Julia wat ben je mooi.
Heerlijk om overigens ook op deze manier mijn liefde voor fotografie in te kunnen zetten voor het maken van paper art portretten.
Daarna druk opzoek gegaan naar oude boeken met de juiste teksten. Een aantal tweedehands boeken besteld via het internet. Toen alle boeken binnen waren viel helaas de kleur van de pagina’s soms tegen. Gelukkig blijkt de oven dan een goede uitkomst, want als bakpapier bruin wordt in de oven, waarom boekpagina’s dan ook niet? Dat bleek dus te werken, maar het geeft overigens wel een enorme stank en of het helemaal veilig is weet ik ook nog niet. Nadat ik ook uit de magazines de juiste afbeeldingen/kleuren had gevonden kon ik beginnen aan het portret.
Na ruim 45 uur werk was hij dan af …. Love & Perseverance (Liefde en Doorzettingsvermogen). In mijn volgende blog zal ik dieper in gaan op de betekenis van het portret.

Naast Love & Perseverance nog een compleet andere paper-art helemaal kunnen afmaken (ook op basis van een eigen foto), maar omdat ik deze heb ingezonden voor een wedstrijd kan ik die nog niet delen.
Katja Schuurman heeft deze maand alle echtheidscertificaten gesigneerd. Bij elk portret krijg je dus een door Katja Schuurman en mij gesigneerd echtheidscertificaat. En misschien wel de belangrijkste reden: koop je het paper-art portret van haar, dan gaat een deel van de opbrengst naar haar stichting Return to Sender. Misschien leuk om het kunstpotje op je werk dit jaar eens hieraan te spenderen. Jij een mooi portret (op je werk), Return to Sender een mooi bedrag om haar goede doelen te blijven ondersteunen!

Toevallig kwam ik er pas achter dat ik kunstenaar van de maand (Juli en Augustus) ben bij de Artotheek van Gorinchem. Zij hebben een kunstwerk in bezit dat ik zeker 10 a 15 jaar geleden gemaakt heb helemaal van stof. Grappig om dat weer eens terug te zien, vooral omdat ik toen ook al zocht naar een manier om mij te uitten. Het is overigens toen bij 1 stoffen kunstwerk gebleven en jaren geen portretten meer gemaakt.
Pas 2,5 jaar geleden de draad weer eens opgepakt met het maken van portretten, maar nu met behulp van uitsluitend papier. Sindsdien mijn werk steeds meer aan het verfijnen: zoals het toevoegen van passende teksten, het maken van eigen foto’s als voorstudie en het toevoegen van meer symbolische elementen om daarmee nog meer verdieping aan te kunnen brengen. Zo zal het altijd wel blijven, elke keer opzoek gaan naar een manier om de portretten verder te perfectioneren.

Dit jaar voor het eerst ook,  mijn “mobiele galerie” op markten opgebouwd om zo mijn paper arts nog iets meer onder de aandacht te brengen bij mensen die misschien iets minder gebruik maken van Social Media. Zo stond ik in juli op een lokale markt bij mij in de Hoekse Waard, erg leuk om te zien dat veel mensen dan mijn werk al herkennen. Dit mede dankzij de lokale kranten die de afgelopen tijd al geregeld aandacht aan mijn werk hebben besteed. De City Art fair in Dordrecht was in commercieel opzicht best een succes.
Waar ik nog wel een beetje aan moet wennen is dat mensen met mij op de foto willen als ze iets bij mij hebben gekocht, of als ik een persoonlijke boodschap in een net aangekocht notitieboekje mag schrijven. Voor mij nog een beetje onwennig, vooral omdat ik van nature liever iets meer op de achtergrond blijf en liever mijn werk wil laten spreken. Maar ik doe het met liefde en het geeft mij ook wel een gevoel van trots.

De eerste serie van notitieboekjes die ik had ingekocht zijn allemaal op. Ik moet nog eens bedenken of ik dezelfde weer laat drukken, of een paper art kies die meer aansluit bij de nieuwe serie die ik wil gaan maken.
En dan zijn er in juli ook nog twee exposities begonnen. In de gemeente Binnenmaas zijn twee van mijn paper arts tentoongesteld (Maria en Maxima), deze zijn nog tot en met 31 augustus te bezichtigen.
Sinds het laatste weekend van juli hangt een groot deel van mijn werk ook in Galerie Bont en Blauw (Heythuysen, Limburg). Voel me vereerd dat ze mij benaderd hebben en dat mijn werk daar tussen al die andere geweldige kunstenaars mag hangen in werkelijk waar een prachtige galerie. En hoe leuk is het dan als je dan bericht krijgt dat in het eerste weekend gelijk al een van mijn grote werken verkocht is!

Naast mijn paper art werk heb ik ook nog enkele mensen mogen helpen met hun interieur. Een mooie afwisseling waarbij ik helemaal los mag gaan op het maken van kleur- en sfeermoodboards met bijbehorend interieurplan. Ik vind het altijd weer een heerlijke uitdaging om een interieurplan te bedenken dat aansluit bij de behoefte van de klant.

In augustus ga ik het maar iets rustiger aan doen en even genieten van het mooie weer. Tenslotte staan er voor september al weer een aantal leuke opdrachten gepland en wil ik verder met een serie in de stijl van Love & Perseverance. Ook dit najaar zal mijn werk op een aantal plaatsen te bezichtigen zijn, maar daarover later meer.