Het is weer even geleden dat ik een blog heb geschreven, maar ondertussen is er een hoop gebeurd. In deze blog ga ik kort in op 4 paper art portretten die ik de afgelopen periode gemaakt heb.

Eind vorig jaar heb ik een paper art gemaakt voor een project in de Delftse Poort (het oude Nationale Nederlanden gebouw dat grotendeels is verbouwd) in Rotterdam, genaamd City Girl. City Girl is een portret met een vastberaden blik, een nuchtere doorzetter, wat symbool staat voor het karakter van Rotterdammers (niet lullen maar poetsen).
Naast de Erasmusbrug op de achtergrond zitten er in de tekst van de oude boekpagina’s ook verwijzingen naar Rotterdam en de Delftse Poort. City Girl hangt inmiddels samen met werken van andere kunstenaars uit omgeving Rotterdam in het pand. Ga de paper art gerust eens bewonderen en ontdek zelf welke teksten er allemaal in het portret zijn verwerkt.

De inspiratie voor Love & Loyalty begon bij het zien van een foto van een ijsvogel. De symbolische betekenis van een ijsvogel is loyaliteit, voorspoed en liefde. In de serie paper art portretten “Love & characters” werk ik met vogels en bloemen die een vergelijkbare symbolische betekenis hebben in hetzelfde portret. De zonnebloem staat ook symbool voor loyaliteit en dit was voor mij de link om Vincent van Gogh als inspiratie voor de kleur en achtergrond te gebruiken. Ook heeft van Gogh een ijsvogel geschilderd, dus zo viel alles mooi samen. Liefde komt in al mijn recente werk terug doormiddel van hartjes in het portret, in deze paper art zitten er weer een aantal “verstopt”. Uiteindelijk is het een portret geworden waaraan ik, mede dankzij de achtergrond, ruim 70 uur gewerkt hebt.

Een ander bijzonder project was het maken van een zelfportret voor de cover van voorjaarseditie van het magazine de Uit!Bijerland. Ook dit portret staat vol van de symboliek: Zo heb ik een gladiool verwerkt in het portret. De gladiool staat symbool voor trots, een link naar mijn achternaam, Fiere = trotse. Gladiool staat ook voor kracht, ik maak het liefste portretten van vrouwen met een krachtige uitstraling. En natuurlijk heb ik gezocht naar passende teksten, zoals over Heinenoord (het dorp waarin ik ben opgegroeid), mijn eigen persoonskenmerken, etc. Maar ja wat voor naam geef je aan een zelfportret 🙂 Omdat dit portret ook in de serie “love & characters” valt ben ik uitgekomen op “love & pride“. Pride als link naar mijn naam Fiere, maar ook als symbool voor vrouwen die worstelen met zelfvertrouwen en een reminder om trots op zichzelf te zijn. Het magazine is op veel plaatsen in Oud-Bijerland gratis te verkrijgen, maar veel mensen in de Hoekse Waard en omstreken hebben hem ook reeds in hun brievenbus ontvangen. Toch een beetje vreemd om mij zelf nu overal in Oud-Bijerland tegen te komen 😉

Tenslotte kon ik het niet laten om ook mee te doen met aan een wedstrijd van het Rijksmuseum: “Lange Leve Rembrandt”. Als inspiratie heb ik het portret van Maria Trip gebruikt. Ik ben op zoek gegaan naar een “typisch Hollands” model en voor de fotoshoot zijn speciaal de sieraden uit het portret van Maria Trip ‘nagemaakt’. Het portret heeft de toepasselijke titel Timeless Beauty gekregen. Het aantal inzendingen was enorm, eind mei hoor ik of mijn portret door de eerste selectie-ronde heen is. Duimen jullie mee?

Mijn inspiratie haal ik dus overal vandaan, van Rotterdam tot Rembrandt.

Wil je mijn werk een keer in het bekijken? 
City Girl hangt voor onbepaalde tijd in de Delftse Poort in Rotterdam
Love & Loyalty en mijn zelfportret hangen samen met Maxima en Katja Schuurman in Gallery Kunstkijk in Oud-Bijerland (mei t/m juni)
Timeless Beauty en City girl hangen dit voorjaar samen met een groot deel van mijn werk bij LIONS Advocaten in Rotterdam.
Heb je nog een lege plek aan de muur en ben je op zoek naar iets unieks? Net als bij mijn andere paper arts zijn deze nieuwe portretten beschikbaar als gelimiteerde oplage art prints

Super leuk trouwens dat in de afgelopen periode verschillende media aandacht hebben besteed aan mijn werk.
&C talent
Dutch artsy souls
Omroep Hoeksche waard
RTV Baarn

Liefs,
Nicolien